2012. április 5., csütörtök

Élelmiszer felügyeleti díj 2012

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat május 31-ig kell bevallaniuk az érintetteknek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) részére; a díjat két egyenlő részletben kell befizetni július 31-ig és a következő év január 31-ig.
A NÉBIH az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény alapján az élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végző személyeknek és vállalkozásoknak 2012-től élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell fizetniük.
A bevallást elektronikus úton kell teljesíteni, amelynek használatához a bevallásra kötelezett vagy annak meghatalmazottja részéről ügyfélkapus regisztráció szükséges. A díjat a NÉBIH részére átutalással kell megfizetni. A bevallási vagy fizetési kötelezettség elmulasztása vagy késedelme esetén a hatóság mulasztási bírságot, illetve késedelmi pótlékot szabhat ki, amelynek legmagasabb összege ötszáz millió forint - áll a közleményben.

A felügyeleti díj alá tartozó tevékenységnek minősül egyebek között az élelmiszer-termelési, tenyésztési, vagy kísérleti célból tartott állatok, emellett élelmiszer-, vagy takarmány-termelési célból termesztett növény, vetőmag, növényi termék, illetve a szaporító és ültetési anyag, ezenkívül állatgyógyászati készítmény és állatgyógyászati termék előállítása vagy forgalmazása.


Díjköteles a növényvédő-szer, termésnövelő anyag előállítása vagy forgalmazása és az állati eredetű melléktermék kezelése, felhasználása, szállítása vagy az ezekből származó termék forgalomba hozatala is.


A díj mértéke jellemzően az érintett tevékenységből származó előző évi nettó árbevétel illetve magánszemély esetén a jövedelem 0,1 százaléka. A díjalapból levonható a jövedéki adó, illetve a népegészségügyi termékadó összege kizárólag annál a vállalkozásnál, amely azokat befizette - olvasható a közleményben.


A NÉBIH kiemeli, hogy a díj alapja nem a teljes tevékenységből származó, hanem kizárólag a díjköteles tevékenységekből származó árbevétel, illetve jövedelem, vagyis amelyekre az élelmiszerlánc-felügyelet kiterjed.


Könnyítést tartalmaz a törvény a termelői szerveződés, vagy a tagjai által alapított vállalkozáson keresztül történő értékesítés esetére, amikor a bevétel után számítandó felügyeleti díjat maga a termelői szerveződés vagy vállalkozás is megfizetheti akkor, ha a fizetési kötelezettséget a szerveződés vagy vállalkozás szerződésben átvállalta.

Egyszerűsített bevallás és százalékos díj helyetti átalánydíj vonatkozik a kizárólag végső fogyasztó számára értékesítő mikro-vállalkozásokra, amelyek évi húszezer forint összegű felügyeleti díjat kötelesek fizetni, továbbá kisvállalkozásokra is, amelyek évi hétszázezer forint díj mellett az egyszerűsített bevallást választhatják.


Mentesülnek a felügyeleti díj bevallása és megfizetése alól a mezőgazdaság
i kistermelők, vagyis azok az őstermelők, akinek az e tevékenységéből az adóévben megszerzett bevétele a 8 millió forintot nem haladja meg - emeli ki a hivatal a közleményben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése