2012. április 6., péntek

Nyugdíjas társas vállalkozó járuléka 2014 és 2015 évre

Nyugdíjas társas vállalkozó járuléka 2012-2013
Nyugdíjas társas vállalkozónak minősül:

a betéti társaság bel- és kültagja,
a közkereseti társaság,
a korlátolt felelősségű társaság,
a közös vállalat
az egyesülés,
az európai gazdasági egyesülés
tagja, ha a társaság (ideértve ezen társaságok előtársaságként történő működésének időtartamát is) tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ez nem munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében történik (tagsági jogviszony).
Társas vállalkozó továbbá:
a szabadalmi ügyvivői társaság tagja, a szabadalmi ügyvivői iroda tagja, ha a társaság tevékenységében személyesen közreműködik,
az ügyvédi iroda,
a közjegyzői iroda,
a végrehajtó iroda,
a gépjármű-vezetőképző munkaközösség,
az oktatói munkaközösség,
az egyéni cég tagja.
Aki saját jogú nyugdíjas és társas vállalkozó, azaz kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó, annak nem kell megfizetnie a minimális járulékot. 2012. év elejétől csak azok számítanak saját jogú nyugdíjasnak, akik 1949.-ben vagy korábban születtek. Az ennél fiatalabb korhatár előtti nyugdíjasoknak a főfoglalkozású egyéni vállalkozókra, illetve a társas vállalkozásokban foglalkoztatottakra érvényes járulékokat kell fizetniük. A vállalkozók 2011.-ben – ha kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vagy társas vállalkozók voltak - 5.100 forint járulékot kellett fizetniük, ami 2012.-ben 6.390.- forintra változott, és mint az előbbiekben láthattuk sokkal kevesebben tartozhatnak egyáltalán ebbe a kategóriába.
Nem tartoznak már a nyugdíjas társas vállalkozó 2012. évi besorolásába azok, akik:
- 2011. december 31.-ig korengedményes nyugdíjat kaptak
- előnyugdíjasok
- szolgálati nyugdíjasok
- bányásznyugdíjasok
ha nyugdíjuk 2012. év elejétől ellátássá került átminősítésre. Akik így kiestek a saját jogú nyugdíjas besorolásból és társas vállalkozás tagjai, társas vállalkozóknak tekintendők, és a társas vállalkozásra érvényes szabályok szerint fizetnek járulékot. A kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó, azaz nyugdíjas társas vállalkozó 2012.-ben is, 10% nyugdíjjárulékot és a vállalkozás utána 6.390 forint egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot fizet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése