2012. április 10., kedd

TGYÁS kalkulátor 2012-2013

TGYÁS Kalkulátor :

A terhességi-gyermekágyi segély összegének alapjául szolgáló jövedelem napi átlagát a táppénzre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani, ha a biztosítottnak – az ellátásra jogosultsága első napját megelőző naptári év első napjától a terhességi gyermekágyi segélyre való jogosultságot megelőző napig – az ún. irányadó időszakban 180 naptári napi jövedelme van.

A TGYÁS összegét a táppénzhez hasonlóan számítják ki:

  • ha volt az előző naptári évben 180 napnyi jövedelmed, akkor az alapján. Összeszámítják, hogy az előző évben mennyit kaptál bruttóban: ebbe beleszámít a munkabér, szabadság, betegszabadság, prémium is, de nem számít bele a táppénz, az álláskeresési támogatás, korábbi baba után kapott GYED vagy GYES. Az összeget osztják annyi nappal, ahány naptári nap alatt kerested meg ezeket a jövedelmeket, majd szorozzák 70%-kal és így kapják meg a napi TGYÁS-od összegét.
  • ha nem volt a szülés előtti évben 180 bérezett napod, akkor összevadásznak neked 180 napi jövedelmet, amiből számolhatnak. Ha folyamatos volt a jogviszony, egészen az előző naptári év elejéig kutatnak. Ez jól jön akkor, ha két jól fizető munkahely között álláskeresési támogatást kaptál vagy hosszabb ideig táppénzen voltál, mert nem kell szembenézned a következő pontban leírt maximummal.
  • ha nem találnak 180 napnyi bérezett időszakot (például mert sokat voltál táppénzen vagy GYES-en voltál korábban), akkor egy napra a minimálbér kétszeresének harmincadrészét, azaz bruttó 5.200 Ft-ot kaphatsz maximum. Ha azonban a tényleges jövedelmed ennél kevesebb, hiába nincs meg a 180 napod, akkor is abból számítják a TGYÁS összegét 2012-2013 évre.
A TGYÁS-t jogosult vagy igénybe venni a várható szülést megelőző 28 naptól. Ez például akkor nyújthat segítséget, ha a szülésig már nem járna az álláskeresési járadék vagy segély. Ha vállalkozó vagy és a járulékokat te fizeted magad után, akkor neked is már korábban érdemes elkezdeni a gyermekágyi segély igénybevételét. Normál esetben a TGYÁS-t a szülés napján érdemes megkezdeni, mert a 168 nap fixen annyi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése