2012. november 3., szombat

munkavédelmi szabályok építőipar


Kétszer kettő néha öt? - Nagy kérdés, mit rejt a statisztika?
A tavalyi munkaügyi vizsgálatok adatai alapján kijelenthető, hogy a cégek többségénél igen gyakori a munkavédelmi szabálytalanság. A vizsgált vállalkozások 82,8 százalékuknál állapítottak meg munkavédelmi mulasztásokat a revizorok - írja a munkaügyi hatóságra hivatkozva a feketelista.hu.

Székely Tamás tapasztalatai szerint a munkavállalók sok esetben a munkavédelemre alkalmatlan felszerelésekben dolgoznak. Példaként említ olyan üzemet, ahol két, egymásra húzott cérnakesztyűben pakolják a munkások a forró anyagokat, például felhevült gumiabroncsokat. Előfordult olyan eset is, amikor nejlonruhát kaptak a hegesztők, amely a hő hatására olvadni kezdett, és az ügyeletben lévő dolgozó mobiltelefonját is megolvasztotta. A tapasztalatok szerint azonban sok ülőmunkát végző cégnél sem fordítanak kellő figyelmet a munkáltatók arra, hogy a dolgozóknak bizonyos időközönként fel kellene állniuk az asztaltól.

A szakszervezeti vezető elismeri, hogy sok esetben maguk a munkavállalók sem jeleskednek a munkavédelmi szabályok betartásában, például nem veszik fel a légzést nehezítő, ámde a porszennyezéstől védő maszkokat. A munkáltatók emiatt adott esetben könnyedén át tudják hárítani a felelősséget a dolgozókra.

Ugyanakkor a statisztikákból úgy tűnik, mintha jelentősen csökkent volna a munkabalesetek száma. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság legfrissebb adatai szerint 2012. első negyedévében összesen 3169 munkahelyi baleset történt, 170-nel kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában. Még látványosabb a javulás a halálos kimenetelű baleseteket illetően: az idei első három hónapban 7, tavaly ilyenkor 22 baleset végződött halállal. Az egész évet tekintve tavaly összesen 17 295 munkahelyi baleset volt, azaz átlagosan minden naptári napra 47 eset jutott. Ebből 80 volt halálos kimenetelű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése