2012. április 12., csütörtök

Nyugdíjas utazási kedvezmények 2013/2014

Bő két hét múlva megváltoznak a nyugdíjasok utazási kedvezményei: a tavaly kiállított utazási utalványok már csak április végéig használhatók kedvezményes utazáshoz.
2012. május 1-től megszűnő kedvezményi körök:
Növelt összegű munkaképtelenségi járadékos,
Növelt összegű özvegyi járadékos,
Átmeneti járadékban részesülő,
Azon korhatár előtti öregségi nyugellátásban (pl.:szolgálati nyugdíjban) részesülő nyugdíjasok, akik nem töltötték be 2011. december 31-ig az 57. életévüket és 2011. december 31-én korhatár előtti öregségi nyugdíjban nem részesültek a nyugdíjas kedvezményre történő jogosultságukat 2012. május 1-től elvesztik.

Igy utazhatnak a nyugdíjasok a Volán járatain

A nyugdíjfolyósító igazgatóság által 2011. évben megküldött "Nyugdíjasok utazási utalványa" dokumentummal - ha még van azon szabad felhasználási lehetőség - 2012. április 30-ig lehet kedvezményesen utazni a Volán-társaságok menetrend szerinti járatain - közölte a Volán Egyesülés. Az új utazási igazolványok 2013. március 31-ig lesznek érvényesek, a kézhezvételtől használhatók fel a kedvezményes utazásra. A nyugdíjfolyósító igazgatóság 2012. februárban néhány helyre kiküldött, és még "Nyugdíjasok utazási utalványa" megnevezést tartalmazó, 2012/2013. évre tervezett utalványa érvénytelen, nem használható fel utazási kedvezmény igénybevételére. A 2011/2012. évi "Nyugdíjasok utazási utalvány" nyújtotta lehetőséget már teljes egészében felhasználók, de áprilisban kedvezményes utazást terveznek egyedi kérelemmel, megkereséssel fordulhatnak a megyei vagy fővárosi kormányhivatalok nyugdíjfolyósító igazgatóságához utazási kedvezményre szóló hatósági igazolásért. Ez a hatósági igazolás csak 2012. áprilisban, két utazási alkalomra használható fel 50 százalék kedvezmény.

Átalakul a rendszer a MÁV-START járatain is

A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint a 2011-es nyugdíjas utazási szelvények érvényessége 2012. április 30., ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy legkésőbb eddig a dátumig lehet a még szabad bélyegzési helyek felhasználásával 50 vagy 90 százalékos kedvezményű, vasúti jegyet vásárolni. Az idei évben a megvásárolt menetjegyeket akár április 30. után megkezdett utazásra is fel lehet használni, ehhez legkésőbb eddig a napig bezárólag a menetjegyet - elővételben - meg kell váltani. Elővételi vásárlásra akár hatvan nappal a tervezett utazás előtt már lehetőség van, tehát április végén akár májusi vagy júniusi utazásra is lehet vasúti jegyet venni. Április 30. után azonban már nem használhatók fel a tavalyi, nyugdíjas utazási utalványok kedvezményes menetjegyvásárlásra. Az utazási utalvánnyal igénybevett kedvezményt csak érvényesség megjelölésével kiadott menetjegyváltásra lehet felhasználni, érvénytartam megjelölése nélkül nem. A menetjegyek érvénytartama az útvonal távolságától függ: a 100 km-es, és az ez alatti távolságra kiadott menettérti jegyek az érvényesség első napját követő harmadik napig, a 100 km feletti távolságra kiadott menettérti jegyek pedig 14 napig használhatók fel. Az április 30. utáni kedvezményes utazás igénybevételének feltétele, hogy a már lejárt utalványt is a nyugdíjas jogosult az utazás során a jegyvizsgálónak felmutassa. Azok a nyugdíjasok, akiknek már betelt a 2011-es szelvénye, de az új, ellátottak utazási utalványát még nem kapták meg, a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságon vagy a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóságokon kérhetnek egyszeri igazolást, amellyel két darab, egy útra szóló 50 százalékos vagy egy darab menettérti útra szóló 50 százalékos menetjegyet vásárolhatnak, azonban 90 százalékos kedvezményűt nem. Az igazolást 2012. április 30-ig lehet félárú menetjegyváltásra felhasználni - ugyanúgy, mint a 2011-es szelvények esetében - kizárólag érvényesség megjelölésével és akár 60 napos elővételben is. A 2012-es nyugdíjas utazási utalványok érvénytelenek, azokkal nem váltható kedvezményes menetjegy, mivel a hivatal tévesen postázta ki. Amennyiben ilyen utalvánnyal történik a kedvezményes utazás, abban az esetben meg kell fizetni az utasnak a kiegészítést a teljes árú menetjegyre, továbbá a nyolcezer forintos pótdíjat is. mellett. A Volán-társaságok 2012. május 1-jétől már csak az "Ellátottak utazási utalványa" tulajdonosainak biztosítanak utazási kedvezményt a helyközi menetrend szerinti autóbuszjáratokon, a korábbiakra, valamint a külön kérelemre kiadott hatósági igazolásokra nem - hangsúlyozza a Volán Egyesülés.
A nyugdíjasok utazási kedvezményének változása nem érinti a 65. éven felüli nyugdíjasokat vagy más hasonló ellátásban részesülőket, ők életkoruk igazolásával díjtalanul utazhatnak a Volán-társaságok helyközi autóbuszjáratain.


Ez változik a BKV-nál
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a két a korábban kiállított nyugdíjasbérlet-igazolványok április 30-ig használhatók a jogosultság igazolására, illetve a március 21. előtt vásárolt nyugdíjasbérletek akkor is felhasználhatók maradnak lejáratukig, ha tulajdonosuk április 30. után elveszti jogosultságát a nyugdíjasbérlet-igazolványra. Így a BKV április 30. után is érvényesnek fogadja el a régi formátumú nyugdíjasbérlet-igazolványokat a 2012. március 21-ét megelőzően vásárolt bérletekhez. Április 30-át követően a március 20. után vásárolt nyugdíjasbérleteket csak új típusú bérletigazolványokkal fogadják el. Április 30-a után a nyugdíjasok utazási kedvezményére a "nyugdíjasok utazási utalványa" helyett az "ellátottak utazási utalványa" jogosít majd fel. A változások a kedvezményekre jegyzői igazolás alapján jogosult személyeket (aktív korúak ellátásban vagy rokkantsági járadékban részesülőket) nem érintik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése