2013. április 4., csütörtök

Adóbevallás határideje: mikor mit kell bevallani ?

A bevallás első határideje január 31-e. Eddig az ideik kell a munkáltatónak az előző évre vonatkozó jövedelemigazolásokat, illetve az egyéb kifizetői jövedelemigazolásokat. A munkáltató mellett a munkavállalónak is van erre a határidőre kötelessége, mégpedig az arról való nyilatkozás, hogy a munkáltató készítse-e el számukra az adóbevallást.

A következő határkő 2013. február 15-e. Eddig az időpontig minden adózónak meg kell kapnia azokat az igazolásokat, amelyek adókedvezményre jogosítják őket, illetve nyilatkozniuk kell arról, ha egyszerűsített adóbevallást kérnek. Amennyiben nem teszi meg valaki a nyilatkozatot időben, akkor annak jogvesztő hatálya van. Érdemes tehát nagyon odafigyelni. Következő dátumunk 2013. február 25-e, ameddig az 1253-as bevallást kell eljuttatni az adóhatósághoz mindazoknak, akik magánvállalkozók, eva-adózást választottak, illetve az ÁFA hatálya alá tartozó őstermelőknek.

Következik 2013. március 21-e, ameddig át kell adnia azoknak az adózóknak a különféle kifizetői igazolásokat, de csak abban az esetben természetesen, ha az adóbevallást a munkáltatóval kívánja az adózó elkészíttetni. Azok az adózók, aki egyszerűsített adóbevallást kértek, azoknak az adóhatóság 2013. április 30-ig kiküldi az általuk elkészített bevallást.

A legfontosabb az SZJA : dátum 2013. május 21-e. Eddig a határidőig kell az önadózóknak az adóhatósághoz eljuttatni a bevallásukat, úgyszintén a csökkentett adótartamú bevallásokat. Ugyanez a határideje az április 30-ig az adózóknak kiküldött egyszerűsített bevallásoknak a visszaküldésének, illetve a munkáltató által elkészített bevallások eljuttatása a munkavállalókhoz. Eddig lehet rendelkezni az 1+1 %-ról is, és végül eddig kell az adónyilatkozatokat beküldeni az adóhatósághoz. A bevallást 1253any és 12m30 nyomtatványokon is le lehet adni.

A következő időpont 2013. június 10-e, amely határidőig van lehetősége a munkáltatóknak továbbítaniuk az általuk elkészített bevallásokat az adóhatósághoz. A továbbítást elektronikusan tehetik meg. Végül az utolsó határidő 2013. június 20-a. Eddig a határidőig küldi vissza az NAV azokat az egyszerűsített bevallásokat, melyeket újraszámoltak, és javítani kellett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése